Kansen binnen Wet Toekomst Pensioen

Onlangs zaten wij samen met een klein gezelschap interim professionals bij elkaar. Allen zijn op verschillende manieren bij diverse opdrachtgevers betrokken bij de implementatie van Wet Toekomst Pensioen (WTP). “Lessons learned en what’s yet to come?” is een treffende titel voor deze informatieve Round Table discussie. Dit heeft een aantal relevante discussiepunten opgeleverd, waarmee we aan de slag zijn gegaan.

Welke? Zie hieronder:

  • Procesmanagement; de besluitvorming rondom WTP kwam lastig op gang, maar het proces is nu niet meer te stoppen. Hoe kijken we daarop terug en hoe nemen we de juiste stappen in een complexe keten richting een vruchtbare lange termijn koers?
  • Run VS Change; het succesvol draaiende houden van een organisatie vraagt om andere kennis en ervaring dan louter een verandering doorvoeren. Hoe zijn de verschillende organisaties hier het beste mee omgegaan?
  • Datakwaliteit; hoe verzamel je de data die écht bruikbaar is? Blijkt nog best lastig en een punt van aandacht.
  • Interne en externe capaciteit; Er zitten zowel intern als extern verschillende knelpunten om veranderingen door te voeren. Dit haalt de snelheid uit de change, vertraagt processen en legt extra druk op de doelstellingen. We hebben de grootste knelpunten en oplossingen hiervoor in kaart gebracht. Dan weet je ook waar de focus op moet.
  • Leiderschap en verantwoordelijkheid; het nemen van beslissingen en het verbinden aan resultaten is altijd belangrijk voor een succesvol proces. Dit hebben wij vanuit het bestuur beredeneerd en verdient zeker optimalisatie. Waar en hoe?
  • Timing en tempo; Zowel de noodzaak als het momentum ligt nu bij WTP. Wij zien een groot aantal kansen om hier succesvol gebruik van te maken.
  • Schaalvoordelen; hoe maak je in het hele proces WTP je kosten transparant en zo laag mogelijk per polis?
  • Technologie; kunstmatige intelligentie gaat een rol spelen. Maar hoe maak je er nou slim en optimaal gebruik van? Hele concrete ideeën kwamen naar voren.

Wij geloven in kennisdeling. Ben je getriggerd en wil je meer weten wat de discussie concreet heeft opgeleverd? Neem contact met ons op. We sturen je graag het volledige verslag.

Dit bericht delen